ESAK promoveert in eigen huis na ongemeen spannende strijd

12.05.2024 - Het was puzzelen om de ploeg samen te stellen voor de trainers, het was knokken voor de atleten en het was nagelbijten tot de laatste aflossing voor de supporters. Maar het is gelukt! ESAK pakte in eigen huis de promotie naar Landelijke 2. Een fantastisch interclubsucces om in te kaderen!

Voor het eerst in de clubgeschiedenis mocht ESAK een Beker van Vlaanderen inrichten. Uiteraard wilden we op alle vlakken sterk voor de dag komen. Kortom, er voor iedereen een atletiekfeest van maken: zowel organisatorisch als sportief. Stiekem durfden we zelfs dromen van... promotie. Sommigen durfden vooraf voorzichtig dat woord hardop uitspreken. Al was stijgen/promoveren makkelijker gezegd dan gedaan, want er zakten zeven sterke teams af naar het ‘hoge noorden’. Bovendien moesten enkele van onze sterkhouders noodgedwongen afzeggen. Maar de steun van het publiek deed wonderen en de E-team-atleten overtroffen zichzelf. Wees maar zeker dat de aanmoedigingen hielpen! Menig eindsprintje of ultieme laatste poging in een kampproef zou anders zijn uitgedraaid zonder het ‘thuisvoordeel’. Het regende PR’s en SB’s. Zelfs de gelegenheidsinvallers of vrijwilligers die een proef deden buiten hun comfortzone sprokkelden meer puntjes dan gehoopt. Dan praten we over 42-jarige marathonspecialisten die een 800m voor hun rekening namen, nog oudere masters die een senioreskogel vastpakten of jonge vaders die na 9 jaar nog eens een comeback maakten in het hoogspringen... Maar niet allen de 'oudjes' deden hun ding, onze cadetten en scholieren stonden tussen de volwassen atleten zonder complexen hun mannetje of vrouwtje. Bij alle tussenstanden draaide ESAK bovenaan mee en de hoop op een stunt begon te groeien. Vlak voor de afsluitende mixed 4x400m stond het E-team derde in de stand. Om de felbegeerde tweede plaats te pakken moesten we nog 2 puntjes goedmaken op WIBO. Spannender kun je het nauwelijks bedenken. Ons piepjonge estafetteteam met scholier Hannes en cadetten Marie, Lex en Eva leverde een zeer straffe prestatie. Ze brachten het stokje vier keer de piste rond in 4’04”31. Dat bleek voldoende om na een ware thriller de buit binnen te slepen. Het is ook nog eens een clubrecord.

De sympathieker Limburgers van TACT Sint-Truiden namen de Beker mee naar huis met 140 punten, voor het E-team (132 punten) en WIBO (130 punten). Ieder felbevochten puntje bleek dus broodnodig en ieder E-teamlid kan zeggen dat hij/zij een aandeel heeft in de promotie. Met één ESAK’er minder hadden we het niet gehaald. Een collectieve prestatie dus. ESAK mag volgend jaar aantreden in Landelijke 2. Nog meer atletiekproeven, nog meer gepuzzel, nog meer hoofdbrekers voor de trainers en nog minstens evenveel fun voor de atleten. Maar we zijn van plan om daar te blijven met een jonge ploeg met veel progressiemarge. Stijgen naar Landelijke 2 is een unicum in de 45-jarige clubgeschiedenis. Onze vrouwenploeg heeft destijds in Landelijke 2 en zelfs eventjes in Landelijke 1 gekampeerd, maar voor de gemengde competitie is het een primeur. De groepsfoto mogen we inkaderen en een plekje geven in onze rijke historiek. Zelfs onze secretaris werd er eventjes sprakeloos van, en dat wil wat zeggen.


ESAK promoveert in eigen huis na ongemeen spannende strijd