ESAK oogst zeven medailles op PK cross in Balen

15.01.2024 - Een week na het PK indoor stond het PK veldlopen voor de deur. De verre trip naar Balen bij natuur- en recreatiedomein de Keiheuvel was de moeite waard. In zowat alle categorieën van kangoeroe tot en met de masters was er ESAK-groen te zien. Een dagje crossplezier met zeven medailles en tal van knappe prestaties.

In het uiterste oosten van de provincie was het te doen voor het PK. De crossers konden hun hartje ophalen op een gevarieerd parcours met enkele zandheuvels die wat deden denken aan de Kalmthoutse heide. De ESAK-tent kwam goed van pas als beschutting tegen de gure wind en de sneeuwvlaagjes. De jeugdatleten (kangoeroes benjamins, pupillen en miniemen) waren goed vertegenwoordigd in het ochtendprogramma. De allerjongsten (kangoeroes en benjamins) kwamen niet in de uitslag. Maar voor hen is er weldra de nieuwe Spike-app (meer info hier op www.atletiek.be). Eerstejaarspupil Amber Huybrechts was direct op de afspraak op haar eerste officiële PK veldlopen, ze eindigde als tweede en mocht huiswaarts keren met de zilveren medaille. Eerstejaarsminiem Thibaut Fissers scoorde een bronzen medaille. Leeftijdsgenote Lilly-Rose Peeters won met voorsprong haar wedstrijd. Zij kreeg bovenop de medaille nog een mooi provinciaal schildje om op haar singletje te naaien. Met nog enkele knappe noteringen was ESAK weer top bij de jeugd. Check zeker de uitslag op atletiek.nu.

Bij de cadetten liep Helena Van Frausum een sterke race. Ze schoof dapper mee in de achtervolgende groep. In de tweede ronde moest ze lossen, maar ze bleef knokken, verloor nauwelijks terrein, en finishte als vierde in de totaaluitslag en als tweede tweedejaars. Een zilveren medaille dus! En dat een week nadat ze een zesde plaats haalde op het PK indoor op de 800m. Senne Toelants wilde niet onderdoen bij de jongens. Hij finishte als vierde in totaal en als tweede eerstejaars. Na zilver op het PK indoor op de 800m zijn tweede zilver in een week tijd. En ook bij de scholieren stond er weer een ESAK’er op het podium. Kato Van Cleuvenbergen liep naar de vijfde stek in de totaalranking. Goed voor brons bij de eerstejaars. Bij de juniores en seniores verschenen er geen ESAK’ers aan de start. Maar als de cadetten en scholieren blijven lopen, lost dat ‘manco’ zich de komende jaren vanzelf op.

Onze masters waren wel van de partij. Els Van Hooydonck lag lang op koers voor een zilveren medaille in de leeftijdscategorie W55. Maar op het einde verloor ze nog één plekje waardoor het brons werd. Weliswaar kregen master enkel schildjes en geen medailles, maar we tellen het toch mee.